fbpx

Blog

Bedrijfssoftware – Software speciaal voor MKB bedrijven.

Bedrijfssoftware – Software speciaal voor MKB bedrijven.

Bedrijfssoftware is onmisbaar voor elke serieuze onderneming die wilt doorgroeien. Zonder verlies je simpelweg het overzicht. Maar welk pakket is nu geschikt voor mijn onderneming? Is bedrijfssoftware niet iets voor grote ondernemingen? En moet dit altijd veel geld kosten?

Maar al te regelmatig zien wij dit soort vragen voorbij komen. Het korte (maar enigszins genuanceerde) antwoord is dat het voor elk bedrijf anders is. Elk bedrijf is immers anders. In deze blog leggen wij uit wat bedrijfssoftware is, hoe je het kunt inzetten voor jouw onderneming én waarom Odoo hét ideale pakket is voor elk MKB bedrijf.

Wat is bedrijfssoftware?

Bedrijfssoftware is een stukje software dat alle facetten van een bedrijf ondersteund. Door gebruik te maken van een goed softwarepakket kan een organisatie aanzienlijk efficiënter werken en veel kosten besparen.

De software biedt belangrijke oplossingen voor het gehele bedrijf. Dit omvat dus een breed scala van verschillende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan voorraadbeheer (al dan niet gekoppeld met een webshop). Het registreren van betalingen, de boekhouding of het opvolgen van leads via een ingebouwd CRM. Ook het automatiseren en optimaliseren van de productieafdeling binnen de organisatie valt vaak binnen de scope van een software pakket.

Verschillende type systemen

De term bedrijfssoftware is eigenlijk heel breed. Veel mensen nemen aan dat een dergelijk systeem enkel is weggelegd voor grote bedrijven. Toch is dat al lang niet meer zo. Zélfs als ZZP’er kan een bedrijfssoftware pakket tijdbesparend werken. Met het huidige aanbod van diverse systemen is er een groot scala aan diverse systemen waar men uit kan kiezen.

Men heeft tegenwoordig grofweg de keuze uit branche gerelateerde systemen, werkproces-specifieke systemen of ERP-systemen. Branche gerelateerde software is software specifiek gemaakt voor één branche. Bijvoorbeeld de autobranche. Dat is meteen het grootste voordeel, maar het heeft als nadeel dat het vaak niet aansluit bij de exacte werkprocessen van de organisatie. De mogelijkheden tot aanpassen zijn namelijk zeer beperkt. Een gebruiker is immers altijd gebonden aan de handelswijze van het pakket zelf.

Een ander soort software zijn werkproces-specifieke systemen. Denk hierbij aan een module die afspraken maken mogelijk maakt, of een programma waarin de personeelsplanning gemaakt kan worden. Alhoewel deze systemen vaak wel gebruiksvriendelijk zijn, is het grootste nadeel natuurlijk dat deze maar één (vaak klein) aspect van het bedrijf bedienen. Daarnaast is het bijna nooit gekoppeld met andere werkprocessen en systemen waardoor dubbel werk bijna onontkoombaar is.

Het meest uitgebreide type is een volledig ERP-systeem. Het grote voordeel van dit type bedrijfssoftware is dat het systeem de werkprocessen van de gehele organisatie omvat. Veel verschillende processen binnen verschillende afdelingen van een bedrijf kunnen dus worden gekoppeld en geautomatiseerd. Door dit op een doordachte en efficiënte manier te implementeren kan een organisatie veel tijd (en dus geld) besparen. Nadeel van dit type is dat de initiële investering vaak hoger ligt. Echt biedt het wel een (veel) hoger rendement op de langere termijn.

Maar ik heb toch al een boekhoudprogramma?

Dit is een vraag die wij maar al te vaak voorbij zien komen. En dat is namelijk een groot misverstand. Wat bedrijfssoftware vooral niet is, is simpelweg een boekhoudprogramma. Hiermee wordt de definitie bedrijfssoftware echt te kort gedaan. Waar een boekhoudprogramma namelijk stopt (namelijk boekhouden, met zo nu en dan ook nog een mogelijkheid tot beperkt voorraadbeheer of het aanmaken van een prijslijst, gaat bedrijfssoftware verder. Het ondersteunt bedrijven op alle verschillende soorten vlakken binnen alle afdelingen. Het zorgt ervoor dat het bedrijf aanzienlijk efficiënter, prettiger en kostenbesparend te werk kan gaan. Een boekhoudprogramma is echter enkel gemaakt voor wat de naam al beweert: boekhouden.

Voordelen van bedrijfssoftware

We hebben al een hoop voordelen prijsgegeven, maar ze zijn dan ook heel groot. Én oneindig. Een goed bedrijfssoftware pakket gaat namelijk zover als uw fantasie rijkt. Met een modern systeem sta je direct 10-0 voor op concurrenten zonder een dergelijk systeem. Enkele grote voordelen zijn: real-time reporting. De voorraad, de verkoopcijfers, inkopen alles wordt real-time bijgehouden waardoor je een direct overzicht hebt van alle cijfers binnen de gehele organisatie. Maar ook kostenbesparing. Denk aan het voorkomen van dubbel werk, het automatiseren van routine klussen en het specifieke overzicht van in- en uitgaven die een kristalhelder beeld geven over alle facetten van de organisatie.

Een ander groot voordeel is klantvriendelijkheid. Doordat het systeem beter overzicht creëert, en data real-time verwerkt wordt heeft ook de klant direct voordeel. De klant krijgt immers direct toegang tot nauwkeurigere order accuraatheid, levertijden en snellere/efficiëntere klantenservice.

Odoo bedrijfssoftware pakket
Odoo Bedrijfssoftware is mobiel vriendelijk en werkt uitstekend op Desktops, Tablets en Smartphones.

Odoo bedrijfssoftware

Wij van WC-eend Odiots zijn officieel implementatie partner van Odoo. Odoo heeft enkele zeer grote voordelen tegenover zijn concurrenten als SAP/Microsoft Dynamics. Zeker voor MKB-bedrijven. Laatstgenoemde zijn namelijk erg prijzig in vergelijking met Odoo. Odoo maakt het door zijn gunstig geprijsde prijsmodel mogelijk voor MKB bedrijven een professioneel ERP-systeem te gebruiken met mogelijkheden die voorheen enkel weggelegd waren voor grote organisaties met gigantische budgetten.

Odoo is een modulair systeem. Dat wilt zeggen dat het systeem opgebouwd is uit verschillende facetten. Dit is vooral prettig voor MKB bedrijven die op deze manier niet meteen volledig over hoeven te gaan op een nieuw systeem, maar dit juist gefaseerd kunnen doen. Daarnaast is het schaalbaar waardoor het meegroeit met de organisatie. Maar misschien is het grootste voordeel wel de gebruiksvriendelijkheid. Probeer eens een demo!

Welk bedrijfssoftware pakket raden jullie aan?

Wij van WC-eend… Als officieel implementatie partner van Odoo raden wij natuurlijk Odoo aan. Odoo is een jonge en snelgroeiende speler op de bedrijfssoftware markt. Door zijn aantrekkelijke prijs en gigantische scala aan mogelijkheden is het geschikt voor hele kleine bedrijven (ZZP’ers) tot aan grote bedrijven (200+ medewerkers). Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een van onze experts om een demo!

Kan bedrijfssoftware ook op maat?

Zeker. Wij gebruiken altijd Odoo als basis en kunnen dit systeem zo aanpassen dat het voldoet aan de werkprocessen van de organisatie.

Is een ERP-systeem / bedrijfssoftware pakket niet te duur voor mijn bedrijf?

Een dergelijk systeem is al lang niet meer voorbehouden voor grote organisaties. Door de gunstige prijzen die Odoo aanbiedt is het al heel snel interessant voor een organisatie, ongeacht de grote van een organisatie. Neem contact met ons op om gratis & vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Wij kijken graag mee!