fbpx

Blog

Open Source ERP

Open Source ERP

Wat is open source ERP?

Een Open Source ERP systeem is een ERP systeem waarvan de achterliggende code open source beschikbaar is. Dat wilt zeggen dat iedereen de achterliggende code van dit ERP-pakket dus kan inzien en bewerken. Open-source ERP-software is voor veel bedrijven een goedkoper alternatief, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het is modulair en flexibel, zodat bedrijven alleen betalen voor de functies en aanpassingen die ze nodig hebben.

Voordelen van Open Source ERP

Open Source ERP systemen bieden enkele voordelen (maar ook nadelen) tegenover closed source ERP.

Lagere kosten

Een van de grootste voordelen van open source ERP systemen zijn de beduidend lagere kosten. Je betaald namelijk geen licentiekosten. Dat is vaak de grootste kostenpost op lange termijn. Dit biedt wellicht ook meteen een van de grootste nadelen. Namelijk dat er ook geen support vanuit de softwareleverancier wordt gegeven. Daarnaast is het zo dat veel ERP-systemen (waaronder Odoo) niet alle functionaliteit vrij geven in de gratis open source variant. Wil je dus gebruik maken van alle functionaliteiten die het pakket te bieden heeft, moet je dus alsnog een licentie afnemen.

Kwaliteit van Open Source ERP

“Hoge kwaliteit” en “lage kosten” zijn woorden die zelden met elkaar in verband worden gebracht. Maar veel goedkope open-source ERP-oplossingen bieden een hoge kwaliteit op gebied van code. Dit is zo omdat de code is gebaseerd op eerdere open-source projecten die zijn beoordeeld door verschillende onafhankelijke ontwikkelaars. Tevens is de code vaak gebaseerd op de (betaalde) closed-source variant. Zoals het geval is bij Odoo.

Uiteraard hebt u met open-source code ook zelf de mogelijkheid de code op kwaliteit te controleren. Met closed source ERP-oplossingen heeft u geen toegang tot de broncode, maar wordt dit natuurlijk gecontroleerd door de uitgever van de software.

Odoo Open Source ERP
Odoo Open Source ERP

Ultieme controle

Met open source software heeft de organisatie volledige controle over het gehele systeem. Dat betekent dat het gehele pakket volledig op maat te maken is. Vergeet echter niet dat dit een gecompliceerd en ingewikkeld proces is. Wij raden dit dan ook af voor MKB organisaties die vaak niet beschikken over een voltallige IT-afdeling.

Met open-source ERP-software kunnen bedrijven namelijk intern aanpassingen maken. Dit brengt natuurlijk ook met zich mee dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor updates en security patches.

Nadelen open-source ERP

Er hangen ook nadelen aan open-source EPR systemen, met name voor MKB organisaties.

Ondersteuning

Open-source ERP is meestal gratis te downloaden, maar de ondersteuning van de software is dat niet. Als een bedrijf een interne IT-afdeling heeft, dan kan het zijn dat de ontwikkeling en ondersteuning van het systeem geen externe bedrijven nodig heeft. Echter voor de meeste (kleinere/middel-grote) bedrijven zonder IT-afdeling kan het zijn dat ze moeten vertrouwen op de leverancier van de open-source software om het product te ontwikkelen en te ondersteunen. Deze afhankelijkheid van externe partijen voor de ondersteuning van een bedrijfssysteem kan extreem duur zijn.

Onderhoud & Updates

De code van veel open-source oplossingen wordt de code voortdurend doorontwikkeld de softwareleverancier. Dat is natuurlijk goed, maar het kan ook problemen veroorzaken. Gratis software of gratis varianten van betaalde software heeft vaak niet dezelfde prioriteit als betaalde software. Hierdoor kan het zijn dat software minder vaak, of minder snel wordt geüpdatet.

Ook kan het zijn dat als een bedrijf de broncode van een open-source ERP heeft gewijzigd, met als gevolg dat er problemen kunnen opduiken bij updates en patches. Ondersteuning is dan vaak niet beschikbaar. Als er belangrijke wijzigingen worden aangebracht dan kan het systeem alleen worden ondersteund door de organisatie zelf. Grote storingen en systeemcrashes zijn dus een groot risico.

Leveranciers van Open Source ERP

Er zijn een hoop leveranciers van open-source EPR pakketten op de markt. Wij geven een overzicht van de meest prominente leveranciers.

Odoo

Wij van WC-eend… raden natuurlijk Odoo aan. Als officieel Odoo partner is dat misschien niet zo raar. Odoo is een uitgebreid ERP-systeem met meer dan 35 hoofdmodules en meer dan 20.000 apps van derden. De open-source software is beschikbaar in twee versies: Odoo Community en Odoo Enterprise. Bij de laatste betaal je weliswaar een fee per maand, maar neemt de functionaliteit, support en gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk toe. Odoo Enterprise is een van de best geprijsde systemen op de markt. Dit is een van de redenen waarom wij zo fan zijn.

ERPNext

ERPNext is een open-source, web-based systeem gericht op kleine en middelgrote bedrijven in de dienstensector, de industrie, de detailhandel, de distributie, het onderwijs, de non-profitsector en de landbouw. De software is vormgedreven, wat betekent dat gebruikers via een gebruiksvriendelijke interface informatie invoeren in aanpasbare velden.

ERPNext is ontworpen voor zelfimplementatie, dit maakt het vaak ongeschikt voor de gemiddelde onderneming. De leverancier biedt echter wel video’s en andere hulpmiddelen voor de implementatie.

Klanten hebben toegang tot ondersteuning via e-mail, een bugfix-garantie en geavanceerde functionaliteit op het gebied van financiën, boekhouding, inventaris en salarisadministratie. Dit is dus beduidend minder functionaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Odoo.

Wij van WC-eend

Het moge geen verassing zijn. Als wij een open source softwarepakket moeten kiezen gaan wij natuurlijk voor Odoo. En dat is met een reden. Odoo (Enterprise) is een van de best geprijsde ERP-pakketten op de markt wat geschikt is voor bijna elk bedrijf van elk formaat in elke branche. Geloof je ons niet? Voel je vrij een demo te proberen bij concurrenten SAP, Microsoft Dynamics of ERPNext. Probeer bijvoorbeeld eens een sales order aan te maken. Probeer het daarna bij een gratis Odoo demo.

Wij zijn er zeker van dat je nu overtuigd bent. Overtuigd of niet: neem vooral eens contact op met onze experts om gratis te sparren over de mogelijkheden.