fbpx

Blog

Waarom automatisering voor elk bedrijf een goed idee is.

Waarom automatisering voor elk bedrijf een goed idee is.

Of proces automatisering goed of slecht is, staat niet meer ter discussie. Tegenwoordig is automatisering een must geworden voor elk bedrijf dat mee wilt komen in de vaak moordende concurrentie. De impact die procesautomatisering met zich meebrengt vaak gigantisch.

De vraag is dus niet of uw bedrijf moet automatiseren. Maar hoe en wat er moet worden geautomatiseerd. Wat er precies geautomatiseerd kan worden in uw proces is afhankelijk van de branche waarin u actief bent. Dit is een belangrijke factor die direct van invloed is op de keuzes van uw bedrijfsprocesautomatisering.

Odoo MRP voor procesautomatisering
Met Odoo ERP kunt u eenvoudig al uw bedrijfsprocessen automatiseren.

Voordelen van proces automatisering

Minder menselijke fouten

Een bedrijfsproces is altijd zo zwak als de zwakste schakel. Dit geldt in principe voor alles. Machines maken geen fouten (tenzij een mens deze verkeerd heeft geconfigureerd). Hoeveel instructies en training u ook geeft aan uw personeel, fouten zijn onvermijdelijk.

Afhankelijk van uw branche, kunnen fouten een milde tot catastrofale uitwerking hebben op uw bedrijf. Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van automatisering. In de meeste gevallen zijn de taken die de meeste menselijke fouten veroorzaken de routine taken die beter zijn als ze geautomatiseerd worden. Routine taken zijn iets waar machines beter voor uitgerust zijn dan mensen.

Vergeet hierbij ook vooral niet met psychische aspect. Routine werk is vaak niet het leukste voor een medewerker om te doen.

Kostenverlagend

Naast minder fouten (wat op zijn beurt ook weer kostenverlagend werkt), is kostenverlaging een van de grootste gehoorde voordelen op gebeid van proces automatisering. Het aannemen van meer medewerkers kan kostbaar zijn. Vooral als u het doet om rollen te vervullen die geen groot effect hebben op uw resultaat. De meeste bedrijven hebben overtollige taken die extra arbeid vereisen.

Als u meer mensen aanneemt om deze rollen te vervullen, voegt u een grote financiële last toe aan uw bedrijf. Met automatisering kan deze worden gemeden. De juiste automatiseringsoplossing zal deze taken niet alleen beter uitvoeren, maar is ook goedkoper op de lange termijn.

De initiële kosten voor het implementeren van bijvoorbeeld een ERP-systeem zullen op de korte termijn hoger zijn dan het inhuren van een extra personeelslid. Automatisering is echter een investering die zichzelf na verloop van tijd terugverdient. De ROI van een automatiseringsoplossing is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de mate waarin de efficiëntie is verbeterd en de kosten zijn verlaagd.

Schaalbaarheid

Groeien met een bedrijf kan een ingewikkeld proces zijn. Hoewel we allemaal willen groeien zijn er vaak haken en ogen. Er zijn veel variabelen die de operationele kosten van een bedrijf verhogen wanneer het groeit. Hoe meer manueel uw bedrijf zich moet aanpassen, hoe moeilijker het is om dat bedrijf op te schalen.

Wanneer u uw processen automatiseert, wordt de schaalbaarheid echter gemakkelijker. Het enige wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat uw systemen die groei kunnen opvangen. Zo niet, dan zijn kleine upgrades alles wat u nodig hebt.

Het upgraden van een systeem naar schaalbaarheid met een bedrijf is niet alleen gemakkelijker, het is ook veel goedkoper en minder ingewikkeld dan meer personeel in dienst te moeten nemen.

Maak kennis met Odoo voor proces automatisering

Als officieel Odoo partner raden wij uiteraard Odoo aan. Odoo is een perfecte oplossing op gebied van procesautomatisering voor de meeste bedrijven. Vraag een gratis demo aan bij onze experts en bespreek wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie!