fbpx

Blog

Wat is een ERP-systeem?

Wat is een ERP-systeem?

Definitie van ERP

Het begrip ERP-systeem is relatief breed. ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Een ERP-systeem zorgt er voor dat bedrijfsprocessen op verschillende gebieden naadloos samenwerken. Denk hierbij aan financiële, verkoop, inkoop, personeelszaken of logistieke bedrijfsprocessen. Op dat gebied is het ERP-systeem dat wij aanbieden, Odoo, zeer speciaal. Als officiële Odoo partner zijn wij gespescialiseerd in het implementeren van Odoo binnen vele verschillende organisaties.

Voordelen van een ERP-systeem

Er zijn vele voordelen om een dergelijk systeem te kunnen overwegen. Dergelijke applicaties kunnen de efficiëntie en effectiviteit binnen uw organisatie verbeteren. Door bijvoorbeeld de integratie van diverse apps creëert u een perfect overzicht van alle activiteiten binnen de organisatie. Naast overzicht is er nog een bijzonder groot voordeel. Namelijk automatisering. Door het gebruik van ERP-systemen met geïntegreerde bedrijfsprocessen op meerdere vlakken is het natuurlijk stukke eenvoudiger om processen te automatiseren. Waar men vaak aan loopt tegen verschillende informatiesystemen hoeft u bij een ERP-systeem slechts één informatiesysteem te automatiseren.

Nadelen

Zijn er dan ook nadelen? Ja die zijn er ook. Wat men vaak niet weet is dat een van de grootste problemen na een implementatie de acceptatie van de medewerkers is. Mensen houden simpelweg niet van verandering en de ingebruikname van ERP-systeem is vaak een grote stap voor medewerkers. Wij als officieel Odoo partner proberen dit probleem te tackelen door al vroeg in het proces medewerkers te laten betrekken in de implementatie.

Andere nadelen zijn wat meer voor de hand liggend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van de investering. Een implementatie binnen uw organisatie is natuurlijk altijd een kostbare investing, maar verdient zich meestal wel terug mits goed aangepakt. Een ander nadeel is dat geen enkele applicatie direct 100% voldoet aan de bedrijfsprocessen. Zo lang men niet kiest voor een systeem dat 100% op maat is gemaakt zullen er altijd consessies moeten worden gemaakt. Dit wilt overigens niet zeggen dat dit direct slechte consessies zijn. Nadenken over bedrijfsprocessen is immers altijd een goed idee.

ERP-systeem
Een ERP-systeem kan u en uw collega’s veel tijd besparen.

Welke ERP-systemen zijn er?

Er zijn veel spelers op de ERP-markt. Als Odoo partner zijn wij natuurlijk fan van het systeem Odoo. Naast Odoo zijn onder andere SAP, Microsoft Dynamics, Exact en Oracle grote spelers. Ze bieden allemaal voordelen en nadelen. Toch zijn wij er van overtuigd dat Odoo veel gevallen de beste keus is. Bent u benieuwd waarom? Wij dagen u uit een demo te gebruiken van bijvoorbeeld SAP of Microsoft Dynamics, en vervolgens een verkooporder proberen aan te maken. Vervolgens vragen wij u hetzelfde te doen bij een gratis demo van Odoo. U zult u zelf overtuigen.

Wat kost een ERP-systeem?

Wat betreft de kosten is niet duidelijk een eenduidig en eenvoudig antwoord te geven. Dit verschil vanzelfsprekend voor elke organisatie. Toch hoeft een implementatie niet altijd uit de klauwen te lopen op gebied van kosten. Odoo is een van de best geprijsde opties met de meeste functionaliteiten. Uit onderzoek is tevens gebleken dat bij de voordelen bijna altijd opwegen tegen de kosten, zeker op de lange termijn, mits de implementatie succesvol verloopt.

Abonnementsvormen

De meeste leveranciers werken in de vorm van een abonnement. Voor een vaste prijs per maand kunt u dan gebruikmaken van het systeem, heeft u toegang tot de nieuwste versies en bug-fixes en zit soms zelfs hosting inbegrepen. Of deze vorm interessant is voor uw situatie is natuurlijk verschillend. Laat u hierover adviseren indien u niet weet of dit de juiste oplossing voor uw organisatie is.

ERP systeem in de cloud

Tegenwoordig is het voor de meeste organisaties wenselijk dat informatie op elk platform, 24 uur per dag, 7 dagen per week en op elke plek ter wereld met een internetverbinding te verkrijgen is. Voor een ERP-systeem is dat niet anders. Waar vroeger veel applicaties op een lokale server werden gehost, bieden de meeste leveranciers tegenwoordig (alleen maar) een cloud oplossing aan. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat u zich geen zorgen hoeft te maken over updates, onderhoud en veiligheid.

Veiligheid

Veiligheid van uw data is natuurlijk van bijzonder groot belang. ERP leveranciers doen er alles aan uw gegevens veilig te houden en indringers buiten de deur te houden. Odoo biedt bijvoorbeeld een uitgebreid en transparante uitleg over hoe zij dit doen. Het is natuurlijk mogelijk dat uw bedrijf of organisatie (branche-)specifieke behoefte heeft omtrent cyber security, GDPR of lokale wetgeving. Bespreek dit altijd met uw adviseur en laat u adviseren over de verschillende opties.

Schaalbaarheid

Een cloud-oplossing groeit mee met uw organisatie. Indien uw organisatie’s systeem meer resources nodig heeft kan de applicatie hier meteen aanspraak op maken zonder complexe migraties. Anderzijds, als de applicatie minder resources nodig heeft kan er wederom worden afgeschaald. Sommige cloud opties bieden zelfs de mogelijkheid dit per minuut af te handelen. Hierdoor betaalt u enkel voor resources die u daadwerkelijk heeft gebruikt. Of dit interessant is voor uw organisatie verschilt natuurlijk per situatie. Laat u hierbij adviseren door uw adviseur.

Branche-specifieke systemen

Voor veel branches zijn er specifieke systemen beschikbaar. Dit biedt vaak voordelen: ze zijn namelijk ontwikkeld om één specifieke branche te bedienen. Dit is echter meteen ook het zwakke punt. Er is vaak geen flexibiliteit mogelijk. Odoo rekent hier mee af door vrijwel elke branche te bedienen door het aanbieden van vele verschillende soorten apps. Dit is een groot voordeel van een modulair systeem.

Zelf ervaren wat een ERP-systeem voor uw organisatie kan doen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts of vraag een gratis demo aan!

FAQ

Is een ERP-systeem duur?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Dat hangt heel erg af van de behoeften van uw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Wat is de beste manier om ERP te implementeren in mijn organisatie?

Als officieel Odoo partner raden wij altijd aan om te werken in fases. Door te werken in fases heeft men altijd duidelijke en concrete doelen in het vooruitzicht en werkt men in duidelijke stappen.

Ik wil weten of een ERP-systeem voor mijn organisatie interresant is.

Een ERP-systeem is voor de meeste bedrijven die hier nog niet gebruik van maken zeker interessant. Ook voor bedrijven die nog gebruik maken van een oud of verkeerd systeem is dit interessant. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs voor een advies afgestemd op uw situatie.